Vejen til tryghed skal bygges sammen

A-huset i Hørgården på Amager dannede i januar ramme om et dialogmøde med beboere fra Hørgården og Urbanplan. Mødet skulle være med til at lægge flere byggesten til en bro mellem civilsamfundet og de lokale aktører.

Tillid giver tryghed
Hørgården og Urbanplanen er boligområder, hvor nærpolitiet, gadeplan, SSP, den boligsociale helhedsplan og en række andre lokale aktører yder ekstra indsatser for, at områderne skal blive endnu mere trygge.

En af de personer, der holdt oplæg, var Jonas Muff, som har været Din Betjent i over 11 år. Han oplever, at nogle beboere er bange for at kontakte politiet og myndigheder, når de oplever utryghedsskabende situationer. Det er vigtigt for ham at ændre den fortælling.
”Man har nogle ting med i rygsækken, og der kan være mistillid til og frygt for politiet. Der er også misforståelser om SSP og myndighederne. Derfor var det vigtigt at formidle, at SSP ikke går efter at gøre livet surt for den unge, men prøver at understøtte den unge og forældrene.”

Christine Sondrup er projektleder for Panorama, som er et kriminalitetsforebyggende projekt i Hørgården og Urbanplanen. Det er også hendes oplevelse, at det for nogen ikke er forbundet med tillid og tryghed, når man skal kontakte myndighederne.
” Jonas var god til at tale ind i denne problemstilling og understregede, at man i Danmark aldrig skal være bange for at kontakte politiet, hvis man oplever lokale udfordringer. Politiet er et serviceorgan, som er til for at hjælpe. Ligesom SSP og de andre myndigheder”.

Civilsamfundet er vigtige medspillere
På dialogmødet havde de lokale aktører mulighed for at fortælle om deres arbejde i SSP, politiet, klubben osv. Samtidig appellerede de til beboerne, at de som civilsamfund er en vigtig medspiller, hvilket er en sag, der ligger Jonas Muff stærkt på sinde.
”Vi skal have dem med på banen for, at de unge skal få et bedre liv. Vi kan ikke løse opgaven alene. Jo mere aktive de er, jo flere muligheder har vi for at hjælpe. Hvis du spiller bold op ad en mur, spiller du bare med dig selv. Men hvis du spiller bolden over til dem, og de skyder tilbage, kan vi skabe nogle ting sammen. Det er samspillet, der er vigtigt.”

Jonas Muff fremhæver Fædregruppen Amagerbro som eksempel på en civilsamfundsaktør og et tryghedsnetværk, der gør en forskel. Fædregruppen er en frivillig forening af lokale fædre, som laver aktiviteter og deltager i events, SSP-arrangementer og andre tryghedsskabende tiltag som tryghedsvandringer.
”Bydelsmødrene og fædregruppen er ikke en del af politiet eller gadeplan. Deres rolle er at være til stede, være nærværende og tale med unge under 18 år. De er en slags ambassadører, og jeg synes, at det er et godt signal, at de tager ejerskab i et lokalområde. De viser over for de andre beboere, at man godt kan samarbejde med myndigheder og politi.”

Nysgerrige beboere
30 beboerne var mødt frem til dialogmødet, og spørgelysten var stor.

”Der var mange gode spørgsmål og en fin dialog. Det var tydeligt, at parterne rykkede tættere på hinanden i løbet af aftenen. Også fysisk, for der blev næsten dannet en rundkreds, og der en masse hænder i vejret. De var meget nysgerrige og stillede konkrete spørgsmål fx, hvad vi kunne tilbyde. Fagpersonerne fortalte, om konkrete tilbud til unge som lektiehjælp, hjælp til lommepengejobs og fritidsjobs osv., og opfordrede til, at beboere gerne måtte kontakte dem”, siger Christine Sondrup.

Nysgerrigheden gik også på, hvad det betyder, når en ung har en sag i SSP. En af politiets socialfaglige forebyggere fortalte derfor, hvad der sker, når der fx skal laves et hjemmebesøg. Blandt deltagerne var en mor, der rakte hånden op og fortalte, at man ikke skal være så bekymret og bange. Hun havde haft nogle oplevelser, hvor hun kun var blevet bekræftet i, at det har en styrke, at man taler sammen.

Et fælles ansvar
Jonas Muff mener, at budskabet om at arbejde sammen mod samme mål blev taget godt imod.
”De gik derfra og så muligheder i at samarbejde. Det er i alles interesse, at vi arbejder forebyggende med de unge, som er ude på kanten. Qua vores arbejde kan vi på en anden måde se, hvad de kan og har af kompetencer i andre arenaer. Så får de det anerkendende klap på skulderen, som de har brug for. Man kan være med til støtte dem, og måske finde de rigtige veje i livet. Hovedbudskabet på mødet var at signalere, at de unge er et fælles ansvar, og det kræver handling. Vi gerne ville bygge en vej, og vi skal bygge den sammen.”

Beboerne efterspurgte flere møder. Det næste er ved at blive planlagt, så der forhåbentlig kan rækkes ud til flere beboere i området.

Fakta om Din Betjent

Din Betjent er lokale politibetjente, der skal bringe borgere og politi tættere på hinanden og styrke trygheden lokalt.

Fakta om Din Betjent

Københavns politikreds er inddelt i en række mindre områder, og i hvert område er der mindst én lokal ”Din Betjent” tilknyttet.https://politi.dk/koebenhavns-politi/om-koebenhavns-politi/din-betjent