Månedens SSP Profil - august 2022

Yunus laver opsøgende arbejde i Bellahøj, hvor han også er SSP-repræsentant. Som opsøgende medarbejder er hans fokus på unges ressourcer og opbygning af selvværd, som er vigtige elementer ift. at sikre en god udvikling hos de unge og hjælpe dem videre.
Billede
Yunus er SSP profil for august 2022.

Hvad arbejder du med? 
Jeg er ansat i Ny Start i Borgercenter Børn og Unge. I Ny Start er vi fem mennesker, som laver opsøgende arbejde i Tingbjerg, Husum og Bellahøj. Vi har tre grundpiller, som vi står på; trivsel blandt de unge, fritidsjobindsats og uddannelse. Vi har alle forskellige profiler og tilgange til de tre fokusområder. Jeg har selv en socialpædagogisk baggrund, men vi har en glarmester, historiker, sygeplejerske og kok. Så vi bringer alle noget anderledes til bordet, som gavner de unge.

Jeg er i Bellahøj, og her har jeg meget fokus på uddannelse og fritidsjobindsatsen. Lige nu er der en stor renovering i gang, så der prøver vi at skaffe lærepladser til de unge, som ønsker at blive håndværker. CASA, som står for renoveringen, er en stor del af det puslespil for at få det til at gå op i en højere enhed. Det er en enormt god samarbejdspartner at have.

Undersøgelser viser, at unge, som har haft et fritidsjob, har meget nemmere ved at komme ind på arbejdsmarkedet og fastholde et job. Vi starter allerede, fra de er 12 år med lommepengeprojekter, fordi indtil de er 15, er der ikke særlig mange steder, de kan få et fritidsjob. Der er for mange forhindringer. Vi har nogle små lommepenge-projekter, hvor vi har et samarbejde med ”Sammen om Bellahøj”, som er et beboerdrevet projekt med to medarbejdere fra BBU. De laver en masse forskellige initiativer, som nyttehaver og bålpladser. De unge hjælper med at lave de ting og får løn for det arbejde, som de udfører. På den måde bliver de introduceret blødt til arbejdsmarkedet. Det at komme til tiden og udføre nogle opgaver, som de får løn for.

Målgruppen for vores opsøgende arbejde er op til 25 år. Mange af vores store drenge kan godt have brug for hjælp, efter de er fyldt 18 år. Nogle gange går der lidt længere tid, før de er klar til at få en uddannelse eller job. Der er det vigtigt, at vi er der til at bakke dem op. Mange af dem tænker lidt for kreativt i forhold til, hvad de så skal gøre, hvis de ikke har et job og mangler penge.

Hvilke karakteriserer det lokalområde, du arbejder i? 
Bellahøj er delt op i nord og syd, og boligerne administreres af fire forskellige boligselskaber. Det kan godt være svært at få dem til tale sammen, fordi de har forskellige meninger og holdninger. I Bellahøj Nord har vi et utrolig godt samarbejde med ejendomsfunktionærerne.

Bellahøj har et dårligere ry, end hvad det fortjener. Man ser disse høje grå betonblokke, som ikke er specielt indbydende. Når man så kommer ind i Bellahøj, er det en helt anden historie. Der er utrolig grønt, og folk er venlige. Vi har ikke længere personer, der står og hænger ud og skaber utryghed.

Ny Start har haft indsatsen i Bellahøj de sidste fem år, og det bærer frugt nu. Min kollega, Katrine, har arbejdet i området i mange år, men er på barsel nu. Hun har gjort et enormt stort arbejde for at skabe kontakt til de unge, så de har et sted at komme hen. Det, hun har gjort så fantastisk, er simpelthen at være i området og have et kontor med en åben dør politik, hvor de unge er blevet inviteret ind for at tale. Hun har lavet projekter med de unge fx. tryghedsvandringer, hvor de unge har vist institutioner og politikere rundt i området. De unge fortæller om området og historikken for at få skabt en ny diskurs om Bellahøj. Det er også med til, at de unge får en ny og mere positiv identitet. Nogle gange støder man på nogle personer, som kan noget specielt inden for socialt arbejde, og det kan hun. Hun har formået at skabe en tillid blandt de unge til et system, som de har haft mistro til. Hun har talt deres sag, samtidig med forvaltningens og SSP’s sag. Det er enormt vigtigt, at der er nogen, der kan bygge bro. Det skaber tryghed og tillid. Vi skal blive ved med at holde fast i det.

Mange af vores unge bevæger sig i en radius af få kilometer. De tager nogle gange til Nørrebro for at spise eller få en klipning. Eller til Brønshøj Torv. Mange af de unge, der er begyndt på uddannelse, rejser lidt længere væk. Ellers er det en lille radius, de bevæger sig i. Det er primært vores egne unge, der opholder sig i Bellahøj, men nogle af de unge, der starter på andre skoler, hiver nogle klassekammerater med og tager dem med forbi vores kontor og hilser på. Det er meget hyggeligt, og vi lærer unge fra andre steder i byen at kende.

Lige nu ånder alt fred og ro i Bellahøj. Det afspejler sig enormt i tryghedstallet og antallet af underretninger. Det er virkelig gået i den rigtige retning. Det er dejligt, og vi kan arbejde meget mere med forebyggelse nu, så vi kan være på forkant.

Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 
Mit fokuspunkt er Bellahøj og de unge, jeg har med at gøre. Hvis en af mine unge bliver taget af politiet, eller hvis der er en bekymringssag i SSP, kan jeg bidrage med viden om den unge, som måske ikke står nogle steder. Den viden, vi har på gadeplan, er utrolig vigtig og kan bidrage til, at sagen kan blive mere bred i sin pallette. Vi har fokus på de unges kvaliteter og ressourcer. Det er ofte det, vi leder efter i vores arbejde. Hvad er den unge god til, og hvordan bygger vi ham eller hende op som individ? Mange af de unge, som vi arbejder med, har utrolig meget selvtillid, men ikke særlig meget selvværd. Det er noget, vi prøver at arbejde på med unge i grupper og også individuelt.

Hvad synes du, er det vigtigste i SSP’s arbejde? 
At man får et langt mere nuanceret billede af de individer, der har en SSP-niveausag. Vi som medarbejdere kan være med til at sikre en god udvikling hos de unge. Det kan vi ved at åbne munden og gøre opmærksom på de vinkler, som de andre ikke har lagt mærke til. Måske er det med til at afklare, hvad der forårsager, at han eller hun har den adfærd. Det, der er så fantastisk, er, at der bliver lyttet. Det er hele vejen igennem. Jeg føler det, som et enormt privilegie og ansvar at være med til at fortælle de historier om de unge og måske være med til forhindre, at de bliver en sag på et højere niveau. Vi hjælper de unge, så de kommer videre, og at det forhåbentlig ikke sker igen.

Mange af de unge vil ikke have, at de forskellige parter taler sammen. Det er bedst, hvis den ene part har én viden, og en anden part en anden viden. De to skal helst ikke mødes, for så sker der i de unges optik noget virkelig forfærdeligt. Det er derfor, mange af de unge stejler på SSP. Vi fortæller dem, at det ikke er en dårlig ting. Tænk hvis de var taget for noget, og jeg ikke var der til at fortælle en anden side af historien. Derfor er jeg også nogle gange med på hjemmebesøg med forældre og unge sammen med politiets forebyggere Jeg er med i denne samtale for at skabe tryghed. Vi supplerer hinanden rigtig godt i dette fællesskab med de forskellige samarbejdspartnere og fagligheder.

Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge?
Min fineste opgave er at løfte de unge i forhold til, at der er en voksen, der ser dem på en positiv måde. Jeg tror desværre, at mange af vores unge oplever, at der er nogen, der ikke ser på dem, som et unikt individ, og at de kan noget forskelligt. Oftest ser den unge ikke selv sin egen positive forandring, så jeg hjælper dem med at sætte ord på det. Jeg tager ofte billeder, når vi tager steder hen eller bare af situationer. Så viser jeg den unge billederne, måske et år senere for at vise forandringen. Det er, som om de ikke kan genkende den person, de var dengang og den, de er blevet nu. Engang spurgte en ung mig, ”hvad laver I egentlig?” I sidder jo bare her. Noget tid senere var vi på en sheltertur. Der sagde han ”nu forstå jeg, hvad I laver”. Netop det her med at udvide deres horisont i forhold til, at verden er meget mere end de få kvadratmeter, de bor på. Vi prøver at nuancere deres verdensbillede og få dem til se, at de kan meget mere, end de går og tror. De får en anden fortælling om sig selv og om verden. Det er så nemt at sige, at ”alle er imod mig” og så gå ned ad den vej og være bitter og sur, fordi man ikke har haft det nemmeste liv til at starte med. Det er også pisse uretfærdigt, men man må rejse sig op, børste støvet af sig og komme videre. Vi er der til at gribe dem og støtte dem. Nogle gange går de i gang med noget, der viser sig ikke at være det rigtige for dem, men med små skridt kommer man også fremad.

Hvilke udfordringer står SSP København over for? 
SSP er så godt som de mennesker, der deltager i det. Der er rigtig mange dygtige socialarbejdere i Københavns Kommune, og de er interesseret i SSP-samarbejdet. Der er sket en enorm forandring fra, da jeg var ung til, hvad SSP er i dag. Dengang var det en stigmatisering, hvis SSP talte med dig, Så var løbet kørt for dig. I dag er det blevet meget mindre tabubelagt. Det vi, som medarbejdere kan gøre, er at blive ved med at belyse, at SSP er en god ting. SSP er med til at finansiere mange af vores ture og meget af vores forebyggende arbejde. Men det er kun os, der er med i SSP, der er ambassadører for SSP og prøver at afmystificere, hvad det er. Der kunne det være smart, hvis der blev skabt en digital platform, der gav svar på spørgsmål om SSP og forskellige temaer som it-kriminalitet.

Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke det tværforvaltningsmæssige samarbejde endnu mere? 
Man kunne godt få mere viden om hinandens arbejdsområder. Det kunne også være interessant med mere indsigt, hvilke emner der bliver taget op i SSP-ledergruppen. Kommer den information, som vi ytrer, videre længere oppe eller nede i systemerne? Generelt tror jeg godt man kunne være bedre til at lære hinanden bedre at kende på tværs af lokaludvalg og ledergrupper. Selv på internaterne sidder lederne ved det ene bord og lokaludvalget ved det andet. Hvorfor?

Man kunne måske også styrke samarbejde ved at inddrage andre parter som fx butiksejere og beboere i lokalområdet. Det kunne være interessant at høre, hvad lokalområdet ser af udfordringer. Vi er ikke på gader og stræder 24-7. Det er beboere er jo. Jeg ved godt, at man åbner op for en masse, men på den måde ville lokalområdet også få mere kendskab til SSP.

Hvad lytter du til af musik? 
Jeg lytter meget forskelligt, men mest hiphop og R’n’B. Lige nu lytter eg meget til Kendrick Lemars nye album. Han er en fantastisk rapper. Jeg synes, at han beretter om nogle universelle problematikker, som jeg ret godt kan genkende og er enig i. 

Hvis du skulle anbefale en bog/lydbog, hvilken skulle det så være? 
Jeg læser ikke så mange bøger for tiden. Men jeg læser masser af artikler omkring blockchain-teknologi. Jeg synes, det er et utrolig spændende område at fordybe sig i.

Lytter du til podcasts? 
I Coronatiden skulle man tage sig til et eller andet, så jeg begyndte at interesse mig for økonomi. Jeg lytter til ”Unchained”, som er en podcast om makroøkonomi. Det synes jeg er interessant i forhold til verden, som er i bål og brand. Jeg synes, at det er vigtigt at følge med i, hvad der sker, ikke kun i vores land, men også på globalt plan. Emnet er lidt tungt, og jeg brugte 2-3 måneder på at lære de forskellige begreber at kende.

Jeg synes også, at det er interessant at høre på opfindere og entreprenører i ”How I Built This”, hvor man hører, hvordan forretningsmennesker har fået store virksomheder op at køre. Nogle gange er det tilfældigheder. Det er også det, vi gør, i mit arbejde. Vi prøver at bygge noget op, og nogle gange lykkes det og andre gange ikke.

Yderligere lytter jeg til podcastene ”Bankless” og ”CoinDesk”.

Hvad kan du lide at lave i din fritid?
Jeg har en datter på fem år, som jeg elsker at være sammen med. Når jeg har hende hver anden uge, tager vi på ture, cykler rundt, tager på legepladser og i svømmehallen… Vi er meget aktive. Når jeg ikke har hende, har jeg en rigtig god gruppe af barndomsvenner, som jeg er sammen med.

Baggrund

Navn:  Yunus Cetiner

Tilknytning til SSP: SSP-Brønshøj-Bellahøj lokaludvalg

Stilling: Opsøgende gadeplansmedarbejder, BBU Ny Start Brønshøj-Husum-Vanløse

Antal år i SSP: i SSP-lokaludvalget Amager Øst i 2009 i 2 år, 3 år her